Csorogács

Ha valamelyik bejegyzéshez van hozzáfűznivalód, esetleg szeretnéd felvenni velem a kapcsolatot, megteheted a csorogacs[kukac]gmail.co e-mail címen.

A hipnagógia csodái

2010.11.16. 21:59 :: Donor Libon

Míg régbben nap közben sajnáltam volna egy fél órát az életemből alvással tölteni, ma már szívesen alszok nap közben akár többször is. Ez könnyen megy az álmok és a hipnagógia beteges imádata miatt (ahogy ez pár előző bejegyzésből sejthető). Miután becsukom a szememet, csak átadom a gyeplőt a tudatalattimnak, itt most ő irányít, egyik pillanatról a másikra egy olyan tudatállapotba kerülök, ahol mintha egy mély elfeledett, tán soha nem ismert zugok mélyéről egy félbe hagyott (sokszor értelmetlennek tűnő) gondolatot előhúz a tudatalattim és vetíti előttem a képeket. Én persze közben gondolkodom, de a tudatomnak mintha nem lenne meg az öntudata közben. Kissé olyan, mint az álmok közben, mikor nem vesszük észre az álom lehetetlenségét, vagy nem vagyunk tisztában azzal, hogy álmodunk, bár a kettő közel sem egyenlő. Nem tudom élethűen visszaadni az érzést, amikor olyan dolog pörög a szemed előtt, ami látszólag akkor logkiusnak tűnik, ám felébredve a hipnagógiából üres zagyvaságnak tűnik. Megjegyzem nagyon nehéz még akkor is tisztán visszaemlékezni a dolgokra, ha sikerül felébredni elalvás előtt, mert olyan, mint ha nem lennének kompatibilisek az akkori gondolatok az éber állapot által befogadni tudó gondolatokkal. Tudom, kissé bizarr hangzása van a dolognak, de nem tudom élethűbben jellemezni a dolgot. Próbálja ki mindenki, aki csak teheti (a bejegyzésben leírok technikákat). Ezekre természetesen csak akkor emlékszek, ha nem alszok el, hanem fel tudok ébredni a hipnagógia állapotából. Ez sokszor nehéz, de ha sikerül, nagyon érdekes az érzés, hogy amit tisztán hallasz a két füleddel hangokat, egyszer csak megszűnnek, a hipnagógia közbeni gondolatok tudatosulnak és visszazökkensz az éberségbe.

A tudatalatti az észrevételem szerint elég makacs, mert ha átadom az irányítást neki a féléber állapotban, akkor azonnal jönnek a hipnagóg hallucinációk, de minél jobban próbálok ezekre tudatosan figyelni, annál jobban szertefoszlik az egész, és nem engedi, hogy többet lássunk a tudatalatti csodálatos világából. Megpróbálok kifejleszteni egy technikát (vagy lehet, hogy másnak sikerült, akkor megtalálni), amivel tudatos szemlélői tudunk lenni ezeknek a hipnagóg hallucinációknak. Egyszerűbb módszerrel kissé ki tudjuk játszani tudatalattink kapujának a makacs felelősét. Akit kicsit is érdekel a téma, feltétlenül próbálja ki a leírt módszerek közül legalább kettőt. Mindenki átéli ezeket a hipnagóg hallucinációkat elalvás előtt, csupán senki nem emlékszik rá, és alig foglalkoznak vele. Miért jó? Egyrészt fantasztikus élmény, másrészt akár ihletet is meríthetsz belőle, vagy megoldást a kérdéseidre. Sok festő, zeneszerző és tudós is előszeretettel használja a hipnagógiát ihlet merítéshez és problémák megoldásához. Akinek felkeltettem az érdeklődését, ismertetek három módszert a hipnagógiával való kísérletezéshez. Mivel a hipnagogikus állapotból nagyon könnyű álomba szenderülni, szükség van ilyen módszerekre. Kérlek, nézzétek el a hiányos grafikai tudásomat, a lényeg, hogy szemléltessem a módszerek működését.

1. Edison módszere
Edison a műhelyében szívesen használta ezt a módszert, ha valamire nem találta a megoldást. Beleült a karosszékébe, a kezébe vett két acélgolyót, amit lelógatott, ahogy az ábrán is látszik (hogy a keze laza legyen), alá két vas lábost tett és amikor elaludt volna a hipnagógiából, elengedte a vasgolyókat és a csörömpölésre azonnal felébredt.

 

 

 

 

 

2. Kézemelős módszer
Ennél a módszernél elalvás előtt emeljük fel a két kezünken, ahogy a képen láthatjuk és mikor elaludnánk ez lecsapódik és ismét tudunk emlékezni a hipnagóg élményekre.

 

 

 

 

 

 

 

Tapasztalaton szerint a második módszer kissé nehéz, mert nehéz felemelt kézzel "elaludni". Továbbá használható a visszaugrásos módszer, amikor szimplán sikerül észbe kapni és idő előtt felébredni. Ez a módszer sokszor alvásba torkollik, de elalvás előtt lehet vele próbálkozni. Ne feledjük, hogy ezeket az élményeket nagyon gyorsan elfelejti az ember, ezért mindig írjuk fel valahova azonnal (mobil,ipod,tablet,jegyzettömb stb.).

Remélem sokaknak tudtam segíteni, kísérletezzetek és ha valami érdekeset tapasztaltok, írjátok meg a csorogacs@gmail.com e-mail címre. Ha kéritek és tényleg érdekes publikálhatom, de természetesen kérésre nem teszek róla említést a blogon.
 

3 komment

Címkék: álom hallucináció hipnatóg hipnagógia

A bejegyzés trackback címe:

https://csorogacs.blog.hu/api/trackback/id/tr352453604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerus90 2014.09.22. 23:37:39

Óóó végre találtam egy embert aki szereti...Én kb 2 éve totális szenvedéllyel űzöm ezt, alvásgondjaimra kaptam altatót, ami mesterségesen taszít bele hipnagógia állapotába. Fél órával a pirula beszedése után minden tökéletesen letisztulttá válik, boldognak érzem magam és nincsenek problémáim, és bármiféle logika/logikai akadály akár egy rozoga fal, leomlik előttem. Teljesen természetesnek vélek lehetetlen, már-már nevetséges dolgokat. Vigyáznom kell, mert amit akkor abszolúte helyénvalónak találok, attól másnap reggel fogom a fejem hogy úristen mekkora hülye voltam, akár egy álomban :D Pontosan ahogy te is leírtad. Ezek szerint alvással éred el, én viszont teljesen éberen kezdek hallucinálni és képzelegni. Volt hogy a kollégiumi szobám átváltozott egy őserdővé, máskor teljesen logikusnak tűnt hogy másnap reggel elindulok a barátnőmhöz kismotorral megtéve 200 kilómétert. Volt hogy a koliszombám egy villamos volt és döcögtem rajt fogva a kapaszkodót, volt úgy is hogy háborúban voltunk és a folyosón lévő telefonon beszéltem a szakaszvezető parancsnokommal. (közbe mindenki szakadt a röhögéstől) De a koliszoba pl katonai barakk is volt már. De visszaemlékezve másnap, alig tudok felidézni dolgokat az estéről, csak foltok maradnak meg [akár egy álomban...]

Szóval azt hittem csak én imádom ezt ennyire, örülök hogy olvashattam cikkedet.

Üdv, Ádám

Donor Libon 2014.09.29. 05:32:39

@Gerus90: Nagyon érdekesen hangzik, köszönöm, hogy megosztottad. Azt elárulod, hogy milyen pirula ez egész pontosan? :)

Gerus90 2014.09.29. 10:40:15

Bármilyen zolpidem tartalmú altató elő tudja idézni, de vigyázni kell, 10mg-nál (1 szemnél) többet nem érdemes bevenni, az eléggé elmélyíti a hallucinációt és egész másnap álomkóros leszel amíg ki nem ürül belőled :D Én a Hypnogen nevű gyógyszert használom. Általánosságban meg lehet csömörleni tőle, pár napos szedés után le kell állni mert megszokja a szervezeted és nem fog semmit sem érni. Illetve ér, de haluzás nem lesz tőle.
süti beállítások módosítása